Title

What Floor?

Document Type

Honors Capstone Project

Date of Submission

Spring 5-1-2014

Capstone Advisor

Robert Wysocki Professor and Graduate Coordinator___

Honors Reader

_Gorda Stanisic_

Capstone Major

Art

Capstone College

Visual and Performing Arts

Audio/Visual Component

no

Capstone Prize Winner

no

Won Capstone Funding

no

Honors Categories

Creative

Subject Categories

Art and Design | Interactive Arts

Abstract

What Floor? was the title of my capstone project, which was a temporary installation located in the Comstock Art Building (Comart) at Syracuse University. Comart, one of the university’s art facilities, is located a mile away from the main campus. What Floor? was built within the elevator of the building. For my installation, I transformed the elevator into a living room. I did this by installing carpet, constructing and painting wooden walls to fit within the space, installing those walls, and then furnishing and decorating the space until I felt it was complete. In its finished state, it looked like a small lounge or living room. The walls were strung with colorful decorations, games were stacked under the coffee table, and bright orange curtains hung across the front “wall”, obscuring the view of the elevator doors.

I chose Comart as the location for my piece very intentionally, not simply to serve as a container for my installation, but as the subject of the work. What Floor? was a site specific installation whose relevance was dependent on its location within Comart. The piece addressed the social state of the facility through the use and alteration of the physical space within the building. The installation was both a critique and an invitation. I am interested in spaces and the ways in which they speak to the nature of their inhabitants. Comart was a space that I inhabited on a regular basis. I am a sculpture major and the sculpture studios, as well as other studios, are located within Comart. As I worked in the facility, I observed an atmosphere of social disinterest and a lack of connection between students and faculty working on different floors and in various studios within the building. I also observed a complete lack of shared space or space intended for anything other than work.

I created What Floor? to provide the possibility for the kind of space that Comart was lacking, a space for connection and interaction. But, since the space was impermanent, What Floor? was less of a solution than it was a symbol that provided an experience and pointed out a need; it asked people to see an absence by creating a presence.

Just as the piece would not be entirely relevant outside of Comart, the installation would not have been as effective if it had not been inside of the elevator. The elevator added to the piece by bringing all of its existing social oddities into the work, directing attention to both the physical and social space.

Creative Commons License

Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 License.

Share

COinS
 
 

To view the content in your browser, please download Adobe Reader or, alternately,
you may Download the file to your hard drive.

NOTE: The latest versions of Adobe Reader do not support viewing PDF files within Firefox on Mac OS and if you are using a modern (Intel) Mac, there is no official plugin for viewing PDF files within the browser window.